Meditasyonun Faydaları ve Zararları Nelerdir?

26.06.2021
199
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Meditasyonun Faydaları ve Zararları Nelerdir?
oy

Meditasyonun Faydaları ve Zararları Nelerdir? Meditasyon, farklı seçeneklerle zihni kalbi ve ruhu dinlendirmek amacıyla yapılan bir çok tekniği olan rahatlama yöntemlerinden biridir. Farklı kültürleri içinde barındıran ama her kültüre uyum sağlayan ve toplumsal olarak farklılık sağlayan türleri ile herkesin bilinçlenerek yapabileceği en etkili stresten kurtulma metotları olan yöntemdir.

Meditasyonun Faydaları Nelerdir

Meditasyonun faydaları nelerdir? Sorusunun cevabı ise günlük yaşantıda yaşanan yoğun çalışma hayatının vermiş olduğu stres, ya da farklı sebeplerden oluşan bedenen ve ruhen yoran durumlardan arınma, rahatlama konusunda oldukça etkilidir. Meditasyon, ruhu dinlendiren müzikler eşliğinde yapıldığında hafifleme etkisi sağladığı fark edilebilir.

Meditasyonun Zararları Nelerdir?

Meditasyonun zararları çok fazla bilinen bir zararı olmasa da bazı kişilerde psikolojik rahatlama yerine, ani gerilme, korku, endişe gibi hislere kapılabilir. Zararından çok faydası olan bu yöntemi, bilinçli olarak uygulamak gerekmektedir.

Meditasyon Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Öncelikle sağlıklı bir meditasyon için uygun ortam sağlanmalı. Sessizlik en önemli husustur. Dikkat dağıtacak çok fazla ışık, ses ve gürültü olmayan ortamları seçmek olumlu sonuçlar elde etmeye yardımcı olacaktır. Meditasyonun faydaları ve zararları konusunda  deneyimleyerek, iyi gelen yöntemleri keşfedebilir ve bu şekilde daha etkili sonuçlar alınabilir.

Farklı yöntemleri olan meditasyonun birçok tekniği mevcut. Bunlardan bazıları iyi hissetmeye oldukça yarar sağlayacak. Uygun ortam sağlandıktan sonra deneyerek en iyi gelebilecek meditasyonun faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Nefes Meditasyonu, doğru nefes tekniği ile sakinleştirici etkiye sahiptir.
  • Rehberli Meditasyon, anlatımlı olarak yönlendiren kişi eşliğinde imgeleme yöntemi ile geçmişin yüklerinden arındırmak için etkili bir yöntem.
  • Dinamik Meditasyon, doğa ile özleşerek aynı zamanda da spor yaparak negatif enerjiyi evrene bırakıp, yerine bütün pozitifliği çekmek mümkün. Ve bunlar gibi, çok farklı seçeneklerle olağan akışın stresi bir nebze de olsa yerini huzura bırakabilir.

Meditasyon yönteminin kendine özgü iyileştirici özelliklerini keşfederek hayata daha zinde ve daha pozitif başlanabilir.

Meditasyon Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Meditasyonun amacı her ne kadar ruhsal ve fiziksel olarak rahatlamak olsa da, düşünce gücü ile evrenle iletişim halinde olunduğu için akıldan geçen düşüncelerin olumlu olmasına dikkat edilmesi gerekmekte. Dilekler, istekler, beklentiler kişiyi hedeflerine doğru yönlendirme yapan şeylerden bazılarıdır. İnanması insanlar tarafından güç olsa da, akıldan geçenleri hayata katmakta… Bu sebeple düşünülen, konuşulan her cümle, her kelime olağan yaşantıyı etkilemektedir. Her zaman için olumlu düşünmek, olumlu konuşmak gerektiği hatırlanmalı.

Meditasyon ile geçmişin izlerinden kurtulmanın, yükleri hafifletmenin olumlu anlamda etkisi olsa da bunlar ile yüzleşirken meditasyonun zararları bu noktada ortaya çıkabilir. Yüzleşmek zorlayıcı olabilir.

Meditasyon yaparken düşünceler olabildiğince şeffaf olmalı, eğer sakinleşmek zorlayıcı olursa rahatlatıcı müziklerden, hoş kokulu mum veya tütsülerden destek alarak sakinlik sağlanabilir. Meditasyon için özel olarak hazırlanmış birçok fon müziği bulunmakta. Yeni başlayanlar için rehberli meditasyon videoları mevcut bulunmakta. Bu video ve müziklerden destek alarak oldukça faydalı ve dinlendirici bir meditasyon yapmak mümkün.