Kültür gelenek ve görenekleri kapsar mı?

29.05.2020
21
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
 Kültür gelenek ve görenekleri kapsar mı?
oy

KÜLTÜR VE GELENEKLER Kültür, bir toplumun tarihsel gelişim süreci içinde yaşayış, düşünüş özelliklerinin tümüdür. Toplumun zaman içinde kendisine has maddi ve manevi değerleridir. Bu değerler hem zaman içinde değişim gösterir, söz konusu toplumu diğerlerinden ayırır; hem de sonraki nesillere aktarılır.

Kültür Gelenek Ve Görenekleri Kapsar Mı?

Kültürün kapsamına, toplumun meydana getirdiği barınaklardan, yapılardan yeme- içme özelliklerine kadar hemen her şey dahil olabilir. Örnek vermek gerekirse Japon halkının “waribashi” yemek için çubuk kullanması, Arap halkının yemeği çoğu zaman elleriyle yemesi kültür özelliğine dahil edilebilir. Bu alışkanlıklara ek olarak ulusların biricik, sadece kendilerine özel buluşları, unsurları da kültür olarak kabul edilir. Örneğin Türk kahvesi, Rusya’nın matruşka bebeği de kültür unsurudur.

 Kültür gelenek ve görenekleri kapsar mı?

Kültür, üretilen maddi unsurları ve manevi (düşünüş, yaşayış tarzı) özellikleri içerir. Bu durumda gelenekler ve görenekler kültürün önemli manevi değerleri olarak karşımıza çıkar. Gelenek ve görenekler, Kültür Gelenek Ve Görenekleri Kapsar Mı? kültürü yaşatan ve sonraki nesillere aktarımını sağlayan güçlü alışkanlıklardır. Örnek olarak Türk toplumunda bayram gibi özel günlerde büyüklerin ellerinin öpülmesi, yine büyüklerin yanında bacak bacak üstüne atılmaması sayılabilir.

Gelenek ve görenekler belirtildiği gibi kültürün önemli özelliklerindendir. Kültür değerleri çoğu zaman iyi, aranan özellikler olarak kabul edilmektedir. Ancak bu değerler, zaman zaman toplumun ilerlemesine, gelişmesine engel de olabilmekte; dahası büyük toplumsal sorunlara da yol açmaktadır.

Gelenek ve göreneklerin zaman içinde çağa uygun olarak gelişmesi gerekirken; bu alışkanlıklar, daha çok gelişime direnen ve sonraki nesilleri öncekilere yabancılaştıran unsurlar olabilmektedir. Kültür Gelenek Ve Görenekleri Kapsar Mı? Örneğin Türk toplumunda töre cinayetleri, aşiret kavgaları, kız çocuklarının ailede ikinci sınıf insan muamelesi görmesi çoğu zaman gelenek olarak kabul edilir ve korunur. Bu yönüyle gelenek ve görenekler; zaman zaman kültürün, toplumu çağa karşı durma noktasına getirdiği, sorun teşkil ettiği unsurlar olabilmektedir.

Kültürün, çağa uygun olarak geliştiği varsayıldığında, gelenek ve görenekler toplumların manevi zenginliğini meydana getirmektedirler.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.