KRİPTO PARA VE TARİHİ GELİŞMELER

15.02.2022
54
Okuma Süresi: 8 dakika
A+
A-
KRİPTO PARA VE TARİHİ GELİŞMELER
oy

Kripto para ve tarihi gelişmeler Tüm dünyanın merkezinde olan ama kendisi merkezsiz olan, elle tutulamayan ama gözle görünen en yeni keşif kripto para…. Temelleri ilk olarak 1983 yılında Amerikalı David Chaum tarafından atılan ve tasarladığı Ecash ile dijital paranın doğmasını sağlanan bir buluş kripto para.

Kripto para

Yıllar süren çalışmaların ardından 1995 yılında Ecash, digi.cash üzerinden ilk kez ismini duyurdu. Ardından 1998 yılında BitGold adlı anonim ilk kripto parayı gerçekleştirdiğini duyurdu. BitGold’un ortaya çıkması ile 2008 yılında başta ABD olmak üzere dünyada ortaya çıkan krizler, merkez banklarının iki kat para basma ihtiyacı doğurması, kripto paraların daha da gelişmesini tetikledi. Tüm bu gelişmeler yaşanırken Satoshi NAKAMOTO adlı takma isimli  kişi yada grup olduğu tam olarak çözülememiş bir kişi blok zincirleri kullanarak merkezsiz para olan BİTCOİN’i yaptı. Blockchainin ortaya çıkmasıyla birlikte kripto paralar herkes tarafından üretilmeye başlandı.

Kripto para ve tarihi

İlk olarak illegal unsurları değiş-tokuşta kullanamaya başladığı kripto paralar, 2010 yılında 10.000 adet Bitcoin ile 2 adet Pizza siparişi ile gündeme oturdu. Herkesi ne olduğunu merak ettiği Bitcoin ilk kez bir alış verişte para yerine kullanıldı. Bitcoinler ilk çıktığında;   1 dolara 1309 adet alınabiliyorken, çok hızlı bir ilerleme kaydederek, 2013 yılında tam tersi bir durumla 1309 dolara 1 Bitcoin alınabilir hale geldi. 2017 yılına gelindiğinde ise, 1 Bitcoin 18.8000 Dolara kadar yükselmişti. Bitcoindeki bu hızlı yükseliş insanların kendi kripto paralarını yapmaya sevk etti. Ardından Bitcoinden esinlenen insanlar bugün sayıları 5500 bulan altcoinleri üretmeye başladılar. Kripto para ve tarihi gelişmeler Üretilen kripto paralar için dijital cüzdanlar oluşturuldu. Bunları takibi için sayısız cüzdan ve internet siteleri meydana getirildi. Kripto dünyasında bu gelişmeler yaşanırken, büyük üretici firmalar, bu gelişmelere ayak uydurma konusunda boş durmadılar ve kripto para ile satış yapma için bir bir açıklamalarda bulundular. Mevcut durumda kripto parayla ticaret yapan en büyük firmalar TESLA, MİCROSOFT, AXA, VİSA, STARBUCKS, PAYPAL ve daha ismini yazamadığımız birçok firma bugün kripto paralarla ticaret yapmaktadır.

Bitcoini merkezine alan bu hareketli piyasa, son dönemlerde ekonomistelerin ve kuruluşların olumsuz bakışını daha olumlu yöne dönmesini sağlamıştır. Örneğin daha öce kripto paralara karşı olumsuz görüşlerini dile getiren dünyaca ünlü ekonomist Nouriel Roubini, Yahoo Finansla yapmış olduğu röportajda, önceden “kötü para” olarak adlandırdığı Bitcoin’i artık “kısmi yatırım” aracı olarak gördüğünü ifade etmiştir. Kripto paralarda yaşanan bu olumluya dönüşümü, Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından yaptırılan bir anket de ortaya koymaktadır. Anket, ülkelerin merkez bankalarının kripto paralara olan  ilgisi bir önceki yıla nazaran yüzde 10 artmış olduğunu ortaya koymuştur.

Teknoloji ve finansal altyapıların hızlı bir şekilde gelişmesiyle, para transferlerinde kullanılan HAVALE, EFT, SWIFT vb. yöntemlerin yavaş ve maliyetlerinin yüksek olması, nakitsiz bir sisteminin ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bunun gelişmesiyle birlikte daha az sayıda hırsızlık olayları, finansal hizmetler de ucuzlama, cep telefonu olan herkesin bankacılık işlemlerini kısa zamanda yapabilmeleri ve yapılan işlemlerin takip edilebilmesinin kolaylaşmasını sağlayacaktır. Bunun yanında devletlerin ve kamunun yapabileceği bu işlemlerin hızlanmış olması zaman tasarrufu ile birlikte kripto paralardan elde edilecek vergilerin herkesin yararına olacağı görülmektedir

Bu olumlu yanlarının yanında bir de olumsuz taraflar tabi ki kripto paraların. Cüzdanların güvenirliğinin düşük olması, yazılımlardan kaynaklanan dezavantajlar, yasal olmayan işlerde kullanımına bağlı meydana gelen olumsuzluklar, kara para aklama işlemlerinde kullanımı bunlardan bazıları…. Bu nedenle kripto para düzenlemeleri doğrultusunda Dünya üzerindeki ülkeler kendi çaplarında önlemlere başvurmaktadır.  Kripto para ve tarihi gelişmeler Ülkelerin bir kısmı, kripto paralara daha ılımlı yaklaşırken, bazı ülkeler ise çok sert yaklaşmaktadırlar. Dijital Paraların dünya genelinde kullanılmaya başlanmasıyla birlikte , bu paraların alınıp satıldığı özel para  piyasalar ortaya çıkmaya başlanmıştır. Bunlara örnek olarak  Binance, Metamaks ve Paribu verilebilir. Ayrıca, kripto paralar kişiler yada şirketler arasında ödeme  aracı olarak da kullanılmaya başlanmıştır. Bu gelişmelerle birlikte önemli bir likidite hacmine ulaşan kripto para piyasası Devletler, Uluslararası Kuruluşlar ve Merkez Bankalarının da dikkatini çekmiştir. Dijital paraların öncüsü olan Bitcoin başta olmak üzere kripto paralara yönelik farklı bakış açıları ve uygulamalar söz konusudur. Kendi kripto parasını geliştirmeye çalışan Çin ve bazı Asya ülkeleri dışında bu paralara yönelik diğer ülkelerde ciddi bir yaptırım bulunmamaktadır.

Sonuç olarak şöyle bir değerlendirme yapılabilir:

· Blockchain teknolojisyeni dünya düzeninde ileride göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur. Ülkelerin bu durumu göz ardı etmemesi ve buna uygun hazırlıklar yapması kaçınılmazdır.
· Kripto Paralar, dijital para olduğundan ve elle tutulabile bir para birimi olmadığından tüketici ve yatırımcıların haklarını koruyabilecek yasal mevzuatlara ihtiyaç olduğu bir gerçektir.
· ICO’lar yenilikçi firmalar için önemli bir yatırım aracı durumundadır. Ancak üreticilerin kimlikleri, şirketleri, yerleri ve gelecek planları net olmadığından büyük bir yatırım riski oluşturmaktadır.

.  Kripto paraların para aklama ve yasadışı faaliyetlerde kullanımının önüne geçmek için dijital para       yönergesi        ile        kontrol altına   alınması           şarttır.
Özetle tüm ülkelerin kripto para piyasalardaki gelişmeleri izlemeye, oluşabilecek riskleri en aza indirebilecek mevzuat ve denetimleri sağlayabilecek yapılara ihtiyaçları aşikardır.. Bunları bir an önce faaliyete geçirmeleri de bir zorunluluk haline gelmiştir.

Dünyada tüm bu gelişmeler yaşanırken kripto paraların geleceği ve yeni dünya düzeninde dijital paraların yeri önemini korumaktadır.