İslamda Sohbet Etmek

24.04.2018
14
Okuma Süresi: 3 dakika
A+
A-
İslamda Sohbet Etmek
oy

Sohbet Nedir? Sohbet; kişiler günlük yaşantıda gelir geçer veyahut mühim konular karşılıklı olarak sözlü veya yazılı olarak ifade edilmesidir.

 İslamda Sohbet Anlayışı

“Fasık ve günahkar kimselerle arkadaş olmaktan kaçın, çünkü kötülük kötülüğe kavuşur. İslamda Sohbet Etmek ” Diyen Hz. Ali, bu cümlesinde, zihni fesat kimseler ile sohbet edilmemesi gerektiğini belirtmektedir. Böylece İslami sohbet anlayışının en temel özelliğinin iyi niyet olduğu vurgulanmaktadır.

 İslamda Sohbet Türleri

İslam da sohbet anlayışına oldukça geniş bir pencereden bakmamız mümkün. Burada asıl mühim olan konu ise kadın ve erkek arasında İslam tarihine baktığımızda nasıl bir sohbet anlayışı olduğudur. İslamda Sohbet Etmek Öncelikle ticari amaçlar için yapılan sohbetlere baktığımızda Hz. Hatice mütemadiyen ticaret ile uğraşır, erkek ve kadın hemen her insanla muhabbet ederdi. Bir diğer husus, dini konuların karşılıklı olarak mukayese edilmesiydi.

İslamda Sohbet Etmek

“Kişi arkadaşının dini üzeredir. İslamda Sohbet Etmek O halde sizden birisi kiminle arkadaşlık yaptığına dikkat etsin. Kişi sevdiği ile beraberdir(haşr olunacaktır)” (Hz. Muhammed)

Bu hadisi şeriften de anlaşılacağı gibi islamın muhabbet ve sohbet anlayışı halis niyettir.

 İslamda Sohbetin Sınırları

“Mümin kardeşinle münakaşa etme, onun hoşuna gitmeyecek şakalar yapma ve ona yerine getirmeyeceğin bir söz verme.” (Hz. Muhammed)

Buradan anlaşılacağı üzere kalp kırıcı, gurur incitici her türlü davranış islama aykırı ve yanlıştır.

İslam da kardeşlik ve muhabbete birçok kez dikkat çekilmiş, faydalı ilimin diğer insanlar ile paylaşılması farz kılınmıştır.

Öbür taraftan her konunun her insan ile konuşulup, tartışılmaması islam düşünürleri tarafından dikkat çekilmiştir.  İslamda Sohbetin Sınırları “Cahillerle tartışmayın, ben hiç yenemedim.” (İmam Gazali) İslam düşünürlerinin buna benzer birçok muhabbet önerileri olmuştur.

Bu sözün üzerine ne söylense sakir durur. İlim öğrenmeyen, kendini geliştirip, eğitmeyen her insan ancak kendi gördüğü kadarına inanır. Başkaları ne derse desin, en iyisini kendinin bildiğini savunur. İmam Gazali İslami sohbetin ilim ehli yapılmasına parmak basmaktadır.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.