Hamilelikte Risk Faktörleri

04.05.2021
4
Okuma Süresi: 5 dakika
A+
A-
Hamilelikte Risk Faktörleri
oy

Hamilelikte Risk Faktörleri Hamilelik dönemi anne ve babalar için çok farklı bir deneyim olmakla beraber özellikle de anneler için zorlu bir süreçtir. Kimi anne adaylarının hamileliği kolay ve sıkıntısız geçerken kimi anne adaylarının ise oldukça riskli ve zor geçer. Bu sebeple anne adayı hamilelik döneminde birtakım sıkıntılar yaşayabilir ve bu yaşadığı sıkıntılar dolaylı ya da doğrudan olarak bebeği de etkiler. Bu yüzden hamilelik dönemi anne ve babaların daha fazla dikkatli olması gereken bir dönemdir.

Hamilelik Döneminde Risk Oluşturan Faktörler Nelerdir?

Anne adayı ve bebekle ilgili normal dışı durumlar yaşandığında risk faktörleri oluşmaktadır. Bu risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Büyük yaş (35 yaş ve üstü)
  • Yaşam tarzı
  • Sigara, alkol, madde kullanımı
  • Daha önce yaşanılan düşük, erken doğum, sezaryen
  • Diyabet, epilepsi, yüksek tansiyon
  • İkiz veya daha çok çocuk taşıma
  • Gecikmiş hamilelik
  • Aşırı stres, gerginlik, öfke hali ve üzüntü
  • Rahim, rahim ağzı, plasenta problemleri ve sabah kusmaları

Sosyal çevre ve annenin psikolojik ve tıbbi geçmişi de risk faktörleri arasında yer almaktadır. Baba adayı ve anne adayı arasındaki olumsuz ilişki, sıkıntı ve geçimsizlik de hamilelik döneminde hem anne hem de bebek için risk faktörlerinin oluşumunu tetiklemektedir.

Bu Durumlar Nasıl Risk Oluşturur?

Hamilelikteki risk faktörleri, anne karnında bebek ölümüne, bebeğin büyüme ve gelişme olarak geriliğine, erken doğuma, bebeğin nörolojik sekel (beyin felci) gelişmesine ve bunun gibi birçok olumsuz duruma neden olabilir. Hamilelikte Risk Faktörleri Hamilelik sırasında diyabeti olan annelerin hamilelik sonrası diyabetinde azalma meydana gelebilir. Annenin madde kullanımı bebeğin gelişimini olumsuz etkiler ve bebek birtakım sağlık sorunları ile dünyaya gelebilir ya da anne karnında ölebilir. 35 yaş üzerindeki anne adaylarında risk faktörleri daha fazladır ve bu risk faktörleri bebeğin büyüme ve gelişmesini engelleyebilir ya da düşük olmasına sebep olabilir. Hamilelik döneminde aşırı stres, gerginlik, üzüntü ve öfke hali bebeğin anne karnında huzursuz olmasına yol açarak erken doğum, düşük ya da beyin felcine yol açabilir.

 

Hangi Durumlarda Doktora Başvurulabilir?

Hamilelik döneminde aşağıda belirtilen durumlarda veya normal dışı olarak görülen benzer durumlarda doktora başvurulması gerekir;

  • Vajinal kaşıntı
  • Yoğun bir vajinal akıntı
  • Sürekli baş ağrısı
  • İdrar sırasında kanama, aşırı yanma ve ağrı
  • Bulanık görme, bayılma
  • Karın alt bölgesinde ya da rahim ağzında kramp, sızı ve ağrı

Bunlarla birlikte farklı ve normal dışı durumlarda doktora danışılmalıdır ve hangi durumlarda müdahaleye ihtiyaç duyulacağı hakkında bilgi alınmalı.

Hamilelikte Risk Faktörlerini Azaltmak ve Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Hamilelik döneminde anne ve baba adayları risk faktörlerini azaltarak sağlıklı bir hamilelik döneminin oluşmasını sağlayabilirler. Anne adayları gebelik öncesinde bir randevu olarak muayene olmalıdırlar ve sağlıklı beslenmeye özen göstererek riskleri arttıran yiyecek ya da içeceklerden uzak durmalıdırlar. Kilo alımına dikkat edilmeli. Ani kilo alımı yerine düzenli kilo alınmalı. Alkol, uyuşturucu, sigara ve benzeri maddeler kullanımı sonlandırılmalı ve muayene sırasında bu maddelerin kullanımının ne sıklıkta olduğu doktora bildirilmelidir.

Daha önceden erken doğum veya düşük yaşandıysa bu durum doktora bildirilmelidir. Hamilelikte Risk Faktörleri Risk faktörlerini arttırıcı durumlardan uzak durulmalı. Annenin sosyal çevresi stresi ve üzüntüyü engelleyecek şekilde belirlenmelidir. Anne adayları sağlıklı bir gebelik için tansiyon ve kilo ölçümünü haftalık olarak yapmalıdır. CVS ve AS tarama testleri yapılabilir ve risk faktörleri tespit edilebilir. Genetik risk faktörlerinin tedavisi zor olsa da risk grubunda olan anne adayları detaylıca bilgilendirilmeli ve hangi durumlarda risk faktörlerinin ortaya çıktığı belirlenmelidir. Anne adayları bu doğrultuda bilgilendirilebilir.

 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.