Hamilelikte Oruç Tutmanın Anne Adayına ve Bebeğe Etkileri

03.08.2019
115
Okuma Süresi: 3 dakika
A+
A-
Hamilelikte Oruç Tutmanın Anne Adayına ve Bebeğe Etkileri
oy

Hamilelikte Oruç Tutmanın Anne Adayına ve Bebeğe Etkileri Hamilelik dönemi birçok anne adayı için hayatının en önemli süreçlerindendir. Bu süreçte anne adayının vücudunda ve psikolojisinde değişimler meydana gelir. Anne adayları genel olarak baş dönmesi, sıvı kaybı, kan şekerinde düşüklük, halsizlik, tansiyon gibi durumlar ile karşı karşıya kalmaktadır.

Hamilelikte Oruç Tutmanın Anne Adayına ve Bebeğe Etkileri

Hamilelikte Oruç Tutma

Hamilelik döneminde anne adayının beslenmesinde bol kalori alması, protein, vitamin, mineral ve enzimlerden faydalanması gerekmektedir. Bu dönemde sıvı kaybı sonrasında, yorgunluk ve baş dönmesine neden olabilir. Bu sıvı kaybının bebeğin içinde büyüdüğü sıvıyı azaltmaya neden olabileceği ve bebeği olumsuz yönde etkileyeceği bilinmektedir. Anne adayının alması gereken mineral ve vitaminleri alamaması bebeğin nörolojik ve psikolojik gelişimini olumsuz etkilemektedir. Bu dönemde düzenli beslenme çok önemlidir. Bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürebilmesi için anne adayının beslenme ve yaşantısına dikkat etmesi gerekir.

Oruç Tutulmaması Gereken Dönemler

Anne adaylarının oruç tutmadan önce bir uzmandan onay alması gerekmektedir. Bu dönemde bir beslenme uzmanından da yardım alınabilir. Oruç tutarken anne adayları, ilk aylarda yaşanan kusma ve baş dönmesinden olumsuz etkileneceğinden oruç ilk aylarda tutulmamalıdır. Yine son aylarda da bebeğin kilo alımı ve gelişimini tamamlama evreleri olduğundan bu dönemde oruç tutulmaması gerekir. Bu dönemde tutulan oruçlar bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir ve anne adayının düşük yapmasına neden olabilir. Anne adayı 3. ve 5. ayın arasında oruç tutabilir.

Oruç Tutarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mutlaka bir uzmandan onay alınmalı ve anne adayı sağlıklı olmalıdır. Beslenme için bir diyetisyen desteği sağlanabilir. Bol vitamin ve mineral alması gereken anne adayı mutlaka sıvı kaybını önlemek için iftar ve sahur arasında 2.5 – 3 litre su tüketmelidir. Gün içinde sıvı kaybına neden olacak egzersizlerden uzak durmalıdır. Sahur kesinlikle yapılmalıdır. İftardan sonra ek olarak öğün yapılmalıdır. Bolca süt ve süt ürünleri tüketilmelidir, protein alımı anne adayını tok tutar. Kurubaklagillerden ve tam tahıllı gıdalardan tüketilmelidir. Hamile olmak oruç tutmamak için geçerli bir sebeptir. Anne adayları doğumdan sonra tutmadıkları oruçları tutabilir.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.