Google Akıllı Telefonları İçin Kendi İşlemcilerini Kuruyor Ve Qualcomm’dan Ayrılıyor

04.09.2021
30
Okuma Süresi: 6 dakika
A+
A-
Google Akıllı Telefonları İçin Kendi İşlemcilerini Kuruyor Ve Qualcomm’dan Ayrılıyor
oy

Google Akıllı Telefonları İçin Kendi İşlemcilerini Kuruyor Ve Qualcomm’dan Ayrılıyor Google’ın bu hamlesi, bundan sonra Qualcom ya da Intel gibi tanınmış çip üreticilerine bağlı kalmayıp kendi çiplerini üreteceği büyük bir teknoloji şirketi kurması anlamına da geliyor.

Google Akıllı Telefonları İçin Kendi İşlemcilerini Kuruyor

Google 30.08.2021 tarihinde yaptığı resmi açıklama ile önümüzdeki sonbahar içinde kendi ‘’Google Tensor’’ akıllı telefon işlemcisini kuracağını ve kendi çipleri ile ’Pixel 6’’ ve ‘’Pixel 6 Pro’’ telefonlarına güç sağlayacağını resmen ilan etti.

Şirketin buradaki asıl amacı, piyasada kullanılan çipler ile yapılması mümkün olmayan bazı yenilikleri kendi çiplerini oluşturarak yapmayı tercih etmesi olarak yorumlanıyor. Google bu açıklama ile aynı zamanda Qualcomm’ dan da ayrılacağını ilan etmiş oluyor.

Qualcomm ise basına yaptığı açıklamada Snapdragon platformundan destek alan diğer ürünler için Google ile birlikte çalışmaya devam edeceğini açıkladı.

Google Tensor

Google yeni atılımıyla, yeni bilgisayarlarında intel çiplerini kullanmak yerine kendi işlemcilerini kullanmaya başlayan Apple’ı takip ediyor gibi görünüyor. Tıpkı Apple’ın yaptığı gibi Google da bu amaçla Arm kökenli bir yapı oluşturdu. Bu yapılar genel olarak düşük güce sahip olup, endüstride telefon, tablet ya da dizüstü bilgisayarlar gibi mobil ekipmanlar için kullanılıyor. Google Tensor’un Ekim 2021 ‘de piyasaya çıkması planlanan yeni telefonlara güç sağlayacağı düşünülüyor.

Google yeni telefonlar için çok yakında daha detaylı açıklamalar vereceğini bildirdi. Böylece Google, en son yıllarda üzerinde çok çalıştığı üst düzey telefonlar yerine daha çok satın alınabilir telefonlar üretimine odaklandığını gösteriyor. Yani bir anlamda Google’ın satış ve üretim stratejisini değiştirdiği düşünülüyor. Google’ın bu açıklaması aynı zamanda Apple ve Samsung’a karşı rakip olmayı sürdüreceğini de ortaya koyuyor.

Google Tensor adlandırması, Google şirketinin Tensör Üretim Birimine yapılan bir göndermedir. Google’dan yapılan açıklamanın devamında bütün sistemin bir çip üzerinde olacağı bildiriliyor. Böylece Google kullanıcılarına ses, konuşma, çeviri, fotoğraf ve video fonksiyonlarında büyük değişiklikler ve iyileştirmeler sunmayı vaad ediyor.

Google Akıllı Telefonları İçin Kendi İşlemcilerini Kuruyor Ve Qualcomm’dan Ayrılıyor Google’ın yeni sisteminde, CPU, GPU görüntü sinyalinin yanı sıra yapay zeka uygulamalarını çalıştıran özel bir işlemci de bulunacak. Bu sayede telefondaki veriler buluta gönderilmeden, kendi içinde daha fazla bilgiyi işlenebilecek.

Google Donanım Bölümü Sorumlusu Rick Osterloh CNBC’ye verdiği en son demeçte, Pixel üretiminde halihazırda piyasada kullanılan hazır teknolojik çözümlerde sınırlandıklarını ve bunu aşmak için de böyle bir yola başvurduklarını belirtti. Makine öğrenimi ve yapay zeka desteği ile telefonların işlevlerinin kapsamlarının çok genişleyebileceğini de ilave etti.

Daha İyi Fotoğraf ve Video

Osterloh üretilen yeni çip sayesinde Google’ın üretimi telefonların daha da iyi fotoğraf ve/veya video çekebileceğini bildirdi. Bu açıklamasını ’’ Hesaplamalı fotoğrafçılık için çok özel bir bilgisayar tasarladık’’ sözleriyle belirtti.

Google Pixel telefonlarının şu anda piyasadaki en iyi fotoğraf çeken cihazlar olduğu düşünülürse, bu verilen demeçte çıtanın çok yükseğe çekildiği ortaya çıkar. Hatta Osterloh röportajın devamında yeni çip kullanılarak yapılan bir fotoğraf çekimi sırasında, cismin hareket etmesi halinde bulanıklığın nasıl minimuma indirilebileceğine dair bir de örnek gösterdi.

Google’ın fotoğraf kalitesini iyileştirmek için kullandığı teknolojiyi, piyasadaki diğer çiplerle uygulayabilmesinin mümkün olmadığın belirten Osterloh, bahsettiği özelliğin video kalitesini geliştirmek için de kullanılabileceğini de ilave etti.

Osterloh bir metin mesajı yüksek sesle okunurken, daha hızlı ve doğru okunması için geliştirilen video altyazıları gibi daha farklı özelliklerden de bahsetti.

Yeni Pazarlama Stratejisi

Bütün bu anlatılanlar yeni piyasaya çıkacak çipe ait çok çarpıcı özellikler olsa da, insanları Samsung ya da Apple yerine Pixel almaya ikna edip etmeyeceği halen bir soru olma özelliğini koruyor.

 

Anlaşıldığına göre Google’ın en başta çözmesi gereken sorun, müşterileri Pixel satın almaya ikna etmek gibi görünüyor. Google Akıllı Telefonları İçin Kendi İşlemcilerini Kuruyor Ve Qualcomm’dan Ayrılıyor Google’ın çıkardığı daha önceki telefonlar da son derece işlevsel ve kullanışlı olmasına rağmen şirket ürün tanıtımı ve pazarlamasını yeterince iyi yürütemedi. Yine de Osterloh Google’ın bu kez daha fazla amiral gemisi üreteceğini ve 2021 sonbaharında ‘’Pixel 6’’ ve ‘’Pixel 6 Pro’’ için büyük ve etkili bir pazarlama stratejisi oluşturacaklarını söyledi.