Glutensiz Beslenmenin Faydaları

08.08.2021
49
Okuma Süresi: 9 dakika
A+
A-
Glutensiz Beslenmenin Faydaları
oy

Glutensiz Beslenmenin Faydaları Gluten, tahıllarda bulunan bir protein ailesidir. Bu proteinler tahıl unlarının su ile birleşmesiyle birlikte hamura elastikiyetini veren maddelerdir. Ayrıca hamur işlerinin çiğnenmesini ve kabarmasını sağlayan da yine bu protein ailesidir.

Glutensiz Beslenmek ve Faydaları

Yapışkan bir yapısı olan bu proteinler, birçok insan tarafından sindirilemezler. Diğer bir yandan glutene bağlı hastalıklar da söz konusu olmaktadır.

Glutensiz Beslenmesinin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Glutensiz diyetlerle ilgili yapılan çalışmalar genellikle çölyak hastalarının üzerine yoğunlaşmaktadır. Diğer bir yandan yapılan çalışmalar hiçbir şikayeti olmayan insanların sağlıklarını olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Bu araştırmalar sonucunda başta sindirim ve kalp sağlığı olmak üzere birçok alanda insanların sağlıklarını olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir.

Glutensiz Beslenmek

  1. Enerji Seviyesini Arttırır

Glutenin diyetten çıkarılmasının kısa sürede etkisi enerji artışıdır. Toplumda yaygın olarak görülen genel yorgunluğun en büyük sebebi gluten olmaktadır. Bilgi web olarak önerimiz Özellikle yemeklerden sonra artan halsizlik ve uyku durumları yaşıyorsanız o zaman beslenmenizden gluteni çıkararak bambaşka biri haline gelebilirsiniz.

  1. Otizme Etkisi

2 yaş altındaki çocuklara en çok konulan zihinsel gelişim bozuklukları içerisinde otizm ve DEHB bulunur. Son yıllarda yapılan araştırmalarda bu tanıyı almış çocukların beslenmelerinde glutenin çıkarılması ilaç ve terapi tedavisine yüksek oranda yardımcı olduğunu göstermiştir.

  1. Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Gluten içermeyen diyetler ile zayıflayan kişiler aynı kalorileri almalarına rağmen daha hızlı bir şekilde kilo kaybederler. Yakılan bu yağların büyük bölümü ise iç organların etrafında olan yağlar olmaktadır. Bunun nedeni ise glutenin yağ hücrelerinin ölmesine izin vermemesidir. Gluten alınmadığında yağ hücreleri daha hızlı bir şekilde enerji açığa çıkararak ölürler.

  1. Besinlerin Emilimini İyileştirir

Özellikle gluten intoleransı olan kişilerde besinlerin emilimi de azalmaktadır. Bu durumda kişilerin kan değerleri ile vitamin ve mineral değerleri düşük olur. Bu kişilerde ayrıca açıklanamayan kilo verme ve gelişim bozuklukları görülebilir.

  1. Kanser Riskini Azaltır

Gluten vücutta enfeksiyona sebep olur. Ayrıca bağışıklık sistemini de baskılar. Tüm bunlar kanser hücrelerinin çoğalmasına sebebiyet verir. Bu sebeple diyetten glutenin çıkarılması vücuttaki enfeksiyonun azalmasını sağlar.

  1. İltihaplı Romatizma Alevlenmelerini Azaltır

İltihaplı romatizma birden farklı hastalığın bulunduğu bir hastalık türüdür. Ancak hepsinde eklemleri ve kıkırdakları etkileyen bir hastalık türüdür. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde ise iç organlar da etkilenir. Hastalığın ilerlemesinin durdurulması için tedaviler mevcuttur. Ancak bu tedavilere uzun süre devam edilmesi mümkün değildir. Diğer bir yandan yapılan çalışmalar göstermiştir ki bu hastaların beslenmelerinde gluteni çıkarmaları yangıların şiddetlerini ve sayısını azaltır.

  1. Kalp Hastalıkları Ve İnme Riskini Azaltır

Glutenin enflasyona sebep olduğu biliniyor. Ayrıca damarlarda plak birikmesinde de önemli rol oynuyor. Bu sebeple diyetten çıkarılması durumunda kalp ve damar hastalıkları riskini azaltıyor. Damarlarda plak oluşumunun azalması da kan akışını rahatlatıp, inme riskini azaltıyor. Bunların yanında yapılan birçok bilimsel araştırma açıkça kalp hastalıkları ile glutenli beslenme arasındaki bağlantıyı ortaya koymuştur.

  1. Alerjileri Azaltır

Dermatit birçok alerjinin belirtilerinden birisidir. Kızarıklık ve kaşıntı ile karakterize olan dermatit topikal kremler ile geçici bir süre geçirilebiliyor. Ancak beslenmeden glutenin çıkarılması dermatitin tamamen geçmesinde önemli rol oynuyor. Ayrıca diğer alerjilerinde hafiflemesinde glutensiz beslenme önemli rol oynuyor.

  1. Doğurganlığı Arttırır

Glutenin doğurganlığı olumsuz etkilediği yönünde herhangi bulguya rastlanmamıştır. Bunun yanında glutensiz beslenme hormon dengesizliğinin önüne geçtiği bilinir. Diğer bir yandan embriyonun rahime yerleşmesinin daha kolay olmasını sağlar. Özellikle hamilelikleri düşükle sonlanan kadınların beslenmelerinden gluteni çıkarmaları tavsiye ediliyor.

  1. Sindirim Sistemini Düzenler

Gluten bağırsak iç yüzeyine zarar verir. Glutensiz Beslenmenin Faydaları Bu zarar birçok kronik sindirim sistemi hastalığının oluşmasına etki eder. Bu sebeple beslenmeden glutenin çıkarılması başta hazımsızlık ve gaz şikayetleri olmak üzere şişkinlik ve kabızlık gibi şikayetlerinde ortadan kalkmasını sağlıyor.

Glutensiz beslenmenin sindirim üzerine bir diğer etkisi ise Crohn hastalığı ve huzursuz bağırsak sendromu üzerine olmaktadır. Her iki hastalık da glutenin kesilmesiyle daha az semptom göstermeye başlar.

  1. Daha Sağlıklı Bir Hayat

beslenmeden glutenin çıkarılması otomatik olarak paketli gıdaların da çıkarılması anlamına gelir. işlenmiş gıdaların beslenmeden çıkarılması da otomatik olarak daha sağlıklı bir hayat imkanı sunar.

Diğer bir yandan içerisinde koruyucular ve yüksek şeker oranı bulunana yiyecekler yerine meyve ve sebze tüketiminin artması da doğal sonucudur. Bu etkiside sağlığı bir adım daha ileriye taşır.

  1. Daha Dengeli Bir Ruh Hali Sağlar

Glutenin tüketilmemesi sadece fiziksel olarak değil bilişsel ve ruhsal olarak da iyileşmeyi sağlar. Bu etkilerinin içerisinde başta anksiyete ve düşük ruh haline iyi gelmesi bulunur. Ayrıca baş ağrılarına, sisli beyine ve depresyona iyi gelir.

Diğer bir yandan özellikle gluten intoleransı olan kişilerde gluten tüketmek yüksek sitokin seviyesine sebep olur. Bu da demans, parkinson ve Alzheimer gibi hastalıkların önlenmesine ve ilerlemesinin durmasında etkili olur.

Glutensiz beslenmenin bilişsel sağlığa etkilerinin başında ise odaklanmayı artırmasıdır. Ayrıca düşüncelerin netleşmesini ve daha hızlı düşünmeye de yardımcı olur.

  1. Kolesterol Seviyelerini Düzenler

Glutensiz beslenmeyi tercih eden kimseler doğal olarak işlenmiş gıdalardan ve hamur işlerinden uzak dururlar. Bunun da doğal sonucu kötü kolestrol seviyesinin düşmediri. Glutensiz Beslenmenin Faydaları Ayrıca İşlenmiş yiyeceklerin yerini taze sebze ve meyveler alacağı için iyi kolesterol düzeyi de artar. Diyete uzun süre devam edilmesi ise hafif dozlarda alınan kolesterol ilaçlarına duyulan gereksinimi ortadan kaldırıyor.

  1. Diyabetin Tedavisine Yardımcı Olur

Dİyabet hastalarının gluten tüketimi ilk zamanlardan beri yasaklanmış veya sınırlandırılmıştır. yapılan bilimsel çalışmalar göstermiştir ki glutenin beslenmeden çıkarılması tedaviye yardımcı olmaktadır. Bunun yanında özellikle Tip 1 Diyabet hastası çocukların beslenmelerinden glutenin çıkarılması hastalığı önemli ölçüde iyileştirmektedir.

  1. Hastalıklara Karşı Korur

Gluten tüketmemek bağırsak sağlığını doğal olarak da bağışıklık sistemini güçlendirir. Diğer bir yandan besinlerin emilimini arttırdığı için vücudun daha fazla vitamin ve mineral sentezlenmesine olanak tanır. Ayrıca glutensiz gıdalar yerine daha fazla meyve ve sebze tüketilmesi de hastalıklara karşı korumada etkin rol oynar.