Gemiler Neden Boyanır

06.04.2022
14
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Gemiler Neden Boyanır
oy

Gemiler Neden Boyanır Korozyon olayı aynı zamanda oksitlenme olarak da bilinir. Halk arasında adına paslanma da denilen korozyon, metal atomlarının oksijenle birlikte tepkimeye girerek yükseltgenmesiyle birlikte metal levhadan kopması anlamına gelir. Paslanmayı önlemek için çeşitli yöntemler bulunur. Bu yöntemlerden birincisi, kimyasal bakımdan yükseltgenme eğilimi daha yüksek olan kurban elektrot kullanmadır. Kurban elektrot kullanımı sayesinde paslanmaya uğrayan metal kullanılan diğer elektrot olacaktır ve istenen malzeme paslanmadan korunmuş olacaktır.

Gemiler Neden Boyanmalı

Korozyonu önlemek için kullanılan bir diğer yöntem de boyama işlemidir. Boyama işlemiyle birlikte metalin hava ile bağlantısı kesilir. Hava ile bağlantısı kesilen metal oksijene erişemediğinden dolayı paslanmaya uğramayacaktır. Bu uygulamanın dezavantajlarından biri ise boyama işleminin düzenli olarak yapılmasının gerekliliğidir. Eğer boyama işlemi belirli periyotlarda tekrarlanmazsa boyada aşınmalar ve dökülmeler meydana gelecektir ve dökülen kısımlarda paslanma gerçekleşecektir.

 Metal Yüzeylerin Boyanması

Gemi, uçak, otomobil gibi taşıtların hafif ama aynı zamanda dayanıklı olmaları gerekir. Bunun için çeşitli alaşımlar ya da saf metaller kullanılabilir. Metaller korozyona uğrarlar. Bunu engellemek için ise boyama işlemleri gereklidir.

Gemilerin boyanması, metal yüzeylerinin oksitlenmeye yani paslanmaya uğramaması için çok önemlidir. Gemiler düzenli olarak bakıma alınmalıdır. Çünkü geminin su içinde kalan yüzeyi paslanmaya uğramışsa gemi su alacaktır. Geminin su almaya başlaması çok riskli bir olaydır. Eğer gemi bir yolcu gemisi ise pek çok kişinin hayatı tehlikeye girebilir.

 Alınabilecek Diğer Tedbirler

Paslanmayı önlemek için kurban elektrot kullanılabilir. Ancak kurban elektrot kullanımı malzemeyi ağırlaştıracağı gibi aynı zamanda görüntü kirliliği de meydana getirmektedir. Çünkü paslanma önlenmiş olmaz, başka bir metalin üzerinde gerçekleşmiş olur. Boyama işlemi hem ucuz hem de estetiktir. Ancak boyayı daha dayanıklı hale getirmek için vernikleme işlemi gibi çeşitli adımlar uygulanabilir. Boyanın kalitesine bağlı olmakla birlikte geminin bakım periyotları daha uzun süreye çıkarılabilir.

 Deniz Araçlarında Ahşap Yüzeyler

Deniz araçları gemilerdeki gibi metal olabileceği gibi; sandal, kayık gibi daha küçük araçlarda ahşap kullanılabilmektedir. Ancak ahşap yüzeyler sahip oldukları kılcallık özelliklerinden dolayı su çekerler. Ahşap malzemeler su çektiğinde ağırlaşır ve buna bağlı olarak yoğunluk artar. Bu da aracın batması anlamına gelebilir. Bunu önlemek için metal yüzeylerde olduğu gibi boyama ya da vernikleme işlemi yapılabilir. Ahşap yüzeyler oksitlenmeye uğramazlar. Bu nedenle ahşap yüzeylerin boyanması paslanmayı önlemek için değildir. Bu boyalar dekorasyon açısından da kullanıldığı gibi aracın su çekmesini önlemek içidir.