Evde Mantar Yetiştiriciliği Yapabilirsiniz
Evde Mantar Yetiştiriciliği Yapabilirsiniz Mantar sevenler evde mantar yetiştirmenin püf noktalarını öğrenerek kolayca mantar yetiştirebilirler. Eğer ki kişi kendi yetiştirdiği organik olan besinleri seviyor ve de hoşlanıyorsa evde mantar yetiştirerek hem hobi yapar hem de ticaretini yaparak kolay para kazanır. Mantar yetiştirmek oldukça zahmetsizdir. Zengin besin değerleriyle bu bitki gözdelerdendir.
Yazı İçeriği
Evde Mantar Yetiştirmek İçin Gerekli Malzemeler?
Evde Mantar yetiştirmek için bir kaç malzeme yeterlidir. Öncelikle mantarı içerisin de yetiştirmek için bir kap ve daha sonra mantar tohumunu ekmek için saman ya da talaş gereklidir isteğe göre bu iki malzemeyi ayrı ya da birbirine karıştırılıp da kullanabilir.
Evde Mantar Yetiştirme
Ve son olarak bir tane poşet varsa siyah renk gereklidir. Sadece bu üç malzemeyle evde çok kolay ve kaliteli mantar yetiştirme olasılığı oldukça yüksektir. Mantar tohumunu ekeceğimiz saman ya da talaşın mutlaka haşlayıp ve bu malzemelerin üzerinde bulunan mikroorganizmaların ve sporların öldürülmesi gereklidir.
Önce saman ya da talaş malzemelerini poşetin içine bir kaç santim kalınlığında taban katı olarak yerleştirilir. Sonra üzerine mantar tohumunu ince bir tabaka halinde serpiştirilir. Serpiştirilen tohumun üzerine tekrar haşlanmış olan malzeme serpiştirilir ve malzemenin üzerine tekrar bir tohum katı daha eklenir ve bu işlem malzeme bitene kadar sürdürülür. En son poşetin ağzı sıkıca bağlanır.
Evde Mantarın Yetiştirilme Süreci
Ağzını sıkıca bağladığımız poşeti evde nemli ve güneş ışığı görmeyen karanlık bir ortamda muhafıza etmeliyiz. Genellikle banyo bunun için uygun bir ortam olmaktadır. Poşeti yaklaşık yirmi gün ağzı asla açılmamalıdır. Yirminci günden sonra poşetin yanlarından bir kürtaj ya da benzeri bir şeyle küçük delikler açılmalıdır.
Bu işlem mantarların oksijen almasını sağlayacaktır. Yaklaşık 1 ay sonrada mantarları çıkmaya başladığı kolaylıkla görülebilir. Mantarları nemlendirme işlemi direk su dökerek yapılmamalıdır. Evde boş olan spreyli bir şişe bunun için oldukça uygundur. Bu şişeyle püskürterek nemlendirilebilir mantarlar.
Türkiye de Yetiştirilen Mantar Çeşitleri Ve Özellikleri
CİNCİLE; Olduğunca etli olan bu mantarın ayrıca kendini has özel bir lezzeti de vardır.
Kükürt Mantarı; Renginden dolayı zehirli mantarlarla karıştırılma olasılığı yüksek olan bir mantardır. Tavuğu andıran lezzetli bir tadı vardır.
Biftek Mantarı; Çiğ eti andıran bir rengi vardır. Bu mantardan kırmızı bir sıvı akar oldukça lezzetli bir tadı vardır.
ŞİTAKE; Dünyada oldukça yüksek fiyatlı bir ürün olarak bilinir. Kara orman mantarı olarak anılır.
Sığır Dili Mantarı; lezzetli bir mantardır oldukça yağışlı olan Karadeniz bölgesinde bulunur.
Bal Mantarı; Renginden dolayı bal mantarı denilmiştir. Çok tüketilmemelidir bu mantar çeşidi.
Kıvırcık Mantar; Üç farklı çeşidi vardır. Şekil bakımından diğer mantarlar dan oldukça farklıdır.
Borazan Mantarı; Bu mantar çok lezzetli ve oldukça maliyetli bir çeşittir.
İstiridye Mantarı; Türkiye de yetiştiriciliği oldukça yaygındır.
Çam kabara Mantarı; Çam ağaçlarının gövdelerine tutunarak yetişirler. Bu mantar mutlaka bir uzman kontrolünde düzeltilmelidir.
TİRMİT; Önce sarı ve gittikçe kırmızı rengine dönen bitkidir. Pratik bir şekilde pişirilen ver muazzam bir lezzeti olan mantar çeşididir.
İmparator mantarı; Bu mantar türüne benzeyen zehirli mantarlar olduğu için toplandıktan sonra bir uzman kontrolünde tüketilmelidir.
Kuzu Göbeği Mantarı; şifalı bir bitki olarak anılır. Pişirilerek tüketilen ve maliyeti yüksek olan bir mantardır.
Pestik Mantarı; Ayı mantarı olarak anılan bu mantar oldukça maliyetlidir.
Mantarların Faydaları Nelerdir?
- Kanser riskini azaltır.
- Kemik sağlığına iyi gelir.
- Yaşlanma karşıtıdır.
- Beyin sağlığına iyi gelir.
- Bağışıklığı kuvvetlendirir.
- İyi bir enerji kaynağıdır.