ENGELLİ RAPORU ALMAK İÇİN YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER

07.04.2022
71
Okuma Süresi: 5 dakika
A+
A-
ENGELLİ RAPORU ALMAK İÇİN YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER
oy

Engelli raporu almak için yapılması gereken işlemler Türkiye Cumhuriyeti devleti doğuştan yada daha sonradan herhangi bir sebepten dolayı sağlığını kaybeden vatandaşlarına bazı haklar tanımaktadır. Bu haklara ” engeli hakları” denilmektedir. Ancak her sağlık sorunu olan kişiye engelli raporu verilmemektedir.

Engelli raporu almak için yapılacaklar

Birinci kriter hastalığın ilaç kullanılmasına rağmen ömür boyu sürecek olması, çalışma gücünü belli bir oranda kaybetmiş olması, en az bir yıl süre ile tedavi görmüş olması ve herhangi bir uzvun görevini tam olarak yerine getiremiyor olması gerekir. Bütün bu kriterleri taşıyan bir kişi engelli raporu almak için başvuru yapabilir. Bu makalemizde adım adım engelli raporu almak için neler yapılması gerektiği hakkında bilgiler verilmektedir.

Sağlık kuruluna girmeden önce yapılması gerekenler

 

1) Alo 182 aranarak Sağlık kurulundan randevu alınması gerekir. MHRS üzerinden internetten randevu alımlarında sorun çıkabiliyor, bu nedenle telefon ile randevu almanızı tavsiye ederiz. Daha sonra mutlaka e-devlet, e- nabız yada internetten MHRS üzerinden randevunuzun açılıp açılmadığını kontrol ediniz. Randevu alma kısmı engelli raporu almak için neler yapılmalıdır? aşamalarının en önemli bölümüdür.

2) Randevu aldığınız tarihte sabah saatlerinde hastaneye gitmeniz çok büyük kolaylık sağlar. Sağlık kurulu bölümüne gidip engelli raporu almak istediğinizi söyledikten sonra ilgili personel ilk kaydınızı oluşturmak için size bir dilekçe verecektir. Dilekçeyi doldurup arkalı önlü kimlik fotokopisi ile birlikte ilgili personele teslim edilir. Bu dilekçede sizden

Adınız Soyadınız

TC kimlik numarası

Adres telefon

Baba adı gibi bazı bilgiler istenir.

3) Size tedavi gördüğünüz hastalıkları soruyorlar ve sizin beyanlarınıza göre bir liste veriyorlar. Mesela Parkinson hastalığı nedeniyle engelli raporu almak isteyen bir kişi bunun dışında başka hastalıkları varsa belirtmelidir. Belirtilen hastalıklarla ilgili polikliniklere gidip muayene olmanız gerekiyor. Poliklinik muayene için randevu almaya gerek yoktur. Sağlık kurulu için muayene poliklinikleri ayrıdır. Bu durum her hastanede aynı değildir. Şayet tedavinize devam ettiğiniz doktorlara gitmek isterseniz ayrıca randevu almanız gerekir. Ancak ilk başvuru yaptığınız tarihten itibaren bütün işlemlerinizi tamamlamak için 30 gün süre verilmektedir. 30 gün içinde evrakları teslim edip heyete girilmediği taktirde engelli raporu için yapılan başvuru iptal edilir.

Engelli raporu Nasıl Alınır

Tüm muayene işlemleri tamamlandıktan sonra tekrardan ilk başvuru yaptığınız sağlık kurulu sekreterliğine gidip evrakları teslim etmeniz gerekiyor. Sağlık kurulu sekreterliği heyete gireceğiniz tarihi söyleyecektir. Heyet sizden raporlu olarak kullanmış olduğunuz ilaçların dökümünü istemektedir. Herhangi bir eczaneden raporlu ilaçlarınızın çıktısını alabilirsiniz. Engelli raporu almak için yapılması gereken işlemler Daha önce doğum dışında ameliyat olmuşsanız hastaneden ameliyat olduğunuza dair evrak getirmeniz gerekir Bundan sonra yapılması gereken tek şey heyete girmek olacaktır. Heyette bulunan uzman doktorlar hastalıklarınızla ilgili verileri inceleyip gerekli muayeneleri yaptıktan sonra ortak bir karar vererek engel durumunuzu belirlerler. On beş gün süre içerisinde sonuç tarafınıza bildirilecektir. Engelli raporu almak için yapılması gereken işlemler bunlardan ibarettir.