Endüstrilerde Dolarla Borçlanmanın Dezavantajları

17.08.2019
3
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Endüstrilerde Dolarla Borçlanmanın Dezavantajları
oy

Endüstrilerde Dolarla Borçlanmanın Dezavantajları Küresel krizin yarattığı ekonomik sıkıntıların atlatılması amacıyla, Dünyanın dört büyük merkez bankası 2008 yılında ekonomiyi canlandırıcı parasal genişleme politikaları ortaya koydu, fakat Fed parasal genişleme programını Ekim 2014 yılında sonlandırdığını duyurdu. Bu piyasadaki dolar likiditesini azaltma hamlesi, dış yatırıma bağımlı gelişmekte olan ülke ekonomilerini de yakından ilgilendiriyordu. Likidite bolluğunun elbet bir sona yaklaşacağı konusunu ciddiye alarak önlem alan şirketler daha avantajlı konumda olacaklardı, aksi takdirde bunun sonunun gelmeyeceğini düşünerek kısa dönemli hesapların peşine düşüp yararlı atılımlar yapmayanlar ise mücadele etmek durumunda kalacaklardı.

Endüstrilerde Dolarla Borçlanmanın Dezavantajları

Küresel Piyasalarda Dalgalanmalar

2013 yılı itibariyle de fazla volatil hale gelen küresel piyasalar ve gelişmekte olan ülkelerin döviz kurlarındaki yüksek dalgalanmalarla beraber endüstri sektörü de bu durumdan etkilendi. Dalgalanmanın yanı sıra TL her yıl dolar karşısında artarak değer kaybetmeye başladı. Tüm bu gelişmeler dövizle borç almayı karlı olmaktan çıkardı ve çok daha riskli hale getirdi. Dövizle borçlanıp, TL ile geri ödeme yapan şirketlerde ciddi bilanço bozuklukları ortaya çıkmış oldu. TL’nin hızla değer kaybetmesi dövizde büyük açık pozisyonu bulunan reel sektör şirketlerinin yükümlülüklerini oldukça artırdı. Döviz piyasasındaki artan döviz talebi yükümlü şirketler açısından ciddi dezavantaj ve stres kaynağı oluşturmaya başladı.

Katlanan Şirket Maliyetleri

Piyasadaki gelişmelerle beraber ortaya çıkan sıkıntılar da gösteriyor ki, küresel ve yerel gelişmelerle birlikte katlanan şirket maliyetlerinin temel sorunu piyasadaki döviz talebi fazlası ve ulusal paradaki ciddi değer kaybı. Bu oldukça olasılık dahilindeki gelişmelere bakıldığında görülüyor ki; TL ile kazanıp dolar sıkıntısı çekerek ödeme yapacak olan şirketlerin mali yükümlülüklerini ciddi biçimde artırmış oluyor.

Şirketlerin mali yükümlülüklerini çevirmesi TL’nin değer kaybetmesiyle daha da pahalılaşıyor. Üretimi üstlenen sektörlerdeki bilanço bozukluklarının temel sebebi değişen küresel piyasa koşulları çerçevesinde bir dönem karlı durumda olan dış borçlanmayla finanse edilen üretim, konjonktürün değişmesiyle farklı bir boyuta varıyor ve ciddi sıkıntılara yol açabiliyor. Endüstrilerde Dolarla Borçlanmanın Dezavantajları Bu yüzden üretim yapılan alanlarda şirketlerin finansman ve kaynak arayışındayken elindeki fırsat ve koşulları iyi değerlendirmesi hususu fazlasıyla önem taşıyor.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.