Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir?

03.04.2018
7
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir?
oy

Kadınların ve erkeklerin uygulayabileceği birçok doğum kontrol yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemleri uygulamadan önce mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Doğum kontrol yöntemleri bilinçsizce uygulandığında geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilir. Her yöntem herkese uygun değildir. Öncelikle sık uygulanan ancak kesin koruma olmayan ve gebelik riskinin yüksek olduğu bir kaç yönteme değinelim.

Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir?

Geri çekilme (dışarı boşalma) yöntemi: Erkeğin boşalma esnasında penisini dışarı çıkarmasıdır. Bu yöntemle gebe kalanların sayısı oldukça yüksektir. Çünkü boşalmadan önce penisten gelen sıvıda sperm bulunur. Az miktarda bulunan spermden de gebe kalınabilir.

Takvim kontrolü (yumurtlama gününü takip etme): Bu yöntemde çiftler riskli olmayan günlerde ilişki yaşarlar. Riskli günlerde de farklı korunmak yöntemlerini tercih ederler. Ancak unutulmamalıdır ki bu yöntem de kesin koruma sağlamaz. Risk az da olsa vardır. İstenmeyen gebeliklerin bir bölümü de bu yöntemden kaynaklanır.

Doğum Kontrol Yöntemleri

İlişki sonrası vajinanın yıkanması: İlişki sonrası tuvalete girmenin ve vajinayı yıkamanın gebe kalma riskini düşürdüğü bilinse de bu yöntemle de kesin korunma sağlanmaz.Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir? İlgili yazımızda sizlere bilgileri aktarıyoruz.

DİĞER YÖNTEMLER:

Prezervatif: Penisin üzerini bir kılıf gibi saran, lateks malzemeden yapılmış, spermleri içinde tutan tek kullanımlık bir araçtır. En sık kullanılan yöntemlerden biridir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korumada da oldukça etkilidir.

Kadın prezervatifi: Femidom olarak da bilinir. Vajina kanalına yerleştirilen kese şeklindeki koruma ürünüdür. Yapısı prezervatife benzer. Lateks ya da poliüretandan yapılmıştır.

Spiral: Vajina içine yerleştirilen 2-3 cm boyunda küçük bir araçtır. Spermin vajina içine girmesini engeller. 3-10 yıl arası kullanım süresi vardır. Mutlaka uzman tarafından uygulanmalıdır. Daha önce doğum yapmamış kadınlara önerilmez.

 Spermisid: Vajina içine yerleştirilen fitil ya da tablet şeklinde bir uygulamadır. Sperm hücrelerini rahime ulaşmadan öldürerek gebelikten koruyan bir yöntemdir. Koruması 0 olmamakla birlikte tercih edilen bir yöntemdir.

Doğum kontrol hapları: Uygulamasının kolay olması sebebiyle kadınlar arasında yaygın kullanılan yöntemlerden biridir. Bazı hormonlarla kadınların yumurtlamasını ve gebe kalmasını önler. Adet döneminin ilk gününden itibaren kullanılmaya başlanır. Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir? 21 adet ilaç bulunur. Her gün bir tane alacak şekilde kullanılır. Gün atlanmamalıdır. 21 günün sonunda adet döngüsü tekrardan başlar. Doğum kontrol hapı herkesin kullanımına uygun değildir. Bu yüzden bir doktor gözetiminde kullanılmalıdır.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.