Çocuklarda Kalp Masajı Nedir?

23.06.2021
136
Okuma Süresi: 3 dakika
A+
A-
Çocuklarda Kalp Masajı Nedir?
oy

Çocuklarda Kalp Masajı Nedir? Bilinci kapalı, uyaranlara tepki vermeyen ve kalbi duran hastaya kalbine hareketlilik verme işlemidir. Yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirmektir. Ama bunu yaparken Acil Tedavi yerine geçmez sadece ambulans gelene kadar hastanın yaşamsal bulguları sağlanır. Kalbi duran hastaya 5 dakika içinde müdahale edilmezse beyninde hasar; 10 dakika içinde müdahale edilmezse eğer hasta hayatını kaybeder.

Çocuklarda Kalp Masajı Nasıl Yapılır?

Çocuklarda bilinç kontrolü yapılır. İyi misin? Beni duyuyor musun? Cevap yoksa birde omuzdan uyarı vererek yapılır ve bunlara yanıt alınmaması halinde 112 Acil Servis aratılarak yardım istenir. Daha sonra bak-dinle hisset yapılır. Kalbi duran çocuklara 30 kalp masajı ile 2 solunum nefesi verilir.

İki işaret parmağıyla çocuğun kaburga ve orta uç kısımları bulunur. Bu iki göğsün ortasına tekabül eder. Baş parmaklarımızla ve işaret parmaklarımızla iki eşit C harfi yapılır. Baş parmaklardan birinin üstüne iki eli birleştirerek bası uygulanır.

Çocuklarda Kalp Masajı Uygulanışı:

1 ve, 2 ve, 3 ve, 4 ve, 5 ve, 6 ve, 7 ve, 8 ve, 9 ve, 10 ve, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 diyerek ritim halinde 30 kere yapılır. Daha sonra baş geri çene yukarı pozisyonunda burnu sıkılarak ciğerinize doldurduğunuz tam oksijeni iki kurtarıcı nefes halinde verilir. Bu döngü ne kadar devam edecek derseniz eğer; kalp masajı yapan kişi yorulana kadar, 112 acil servis gelene kadar ve hasta ölene kadar devam edilmesi gerekir.

Çocuklarda Kap Masajında Dikkat Edilecek Hususlar:

Kalp masajı uygularken ve sonrasında uyulması gereken birkaç kurallar vardır.

Aşağıdakileri okuyunuz lütfen;

  • Bası uygulanırken kaburganın 3/2’i aşağı inecek şiddette yapılır.
  • Bası uygulanırken eller sabit durmalı ve yer değiştirmemeli!
  • Bası uygulanırken asla dirsekler bükülmez!
  • Kalp masajı yumuşak bir zeminde uygulanmaz!
  • Bilinci kapalı ve kalbi duran hastaya uygulanır. Uyarana tepki vermeye başlayan hastaya kalp masajı uygulamaya devam edilmez.
  • İlk Yardımcı ya da Sağlık çalışanı değilseniz asla uygulanmaz!
  • İlk Yardımcı da olsanız kimliğinizi gösterip güven sağlamalısınız.
  • Hasta yakını var ise izin almadan hastaya dokunamazsınız.
  • Ambulans geldiğinde sizin her türlü sorumluluğunuz bitmiştir ve bu yüzden kalp masajı uygulayacağım diye ısrarcı olmayın.