Çocuklar teknolojiyle ne zaman tanışmalı?

29.12.2021
124
Okuma Süresi: 6 dakika
A+
A-
Çocuklar teknolojiyle ne zaman tanışmalı?
oy

Çocuklar teknolojiyle ne zaman tanışmalı? Çocuklar teknolojiyle ne zaman tanışmalı adlı bu makalemizde genel anlamda anne ve babaların çocukları ile ilgili bu hususta dikkat etmeleri gereken noktalardan bahsettik. Günümüzde, her yaştan çocuğun elinde bir akıllı telefon ya da tablet olduğunu görüyoruz. Daha önceleri çocuklar, yalnızca televizyon ekranına odaklanırken artık teknolojinin diğer imkanlarından da anında ve çok kolay bir şekilde yararlanabilmektedir. Peki, çocukların erken yaşta teknoloji ile tanışması ne kadar doğrudur? Teknoloji ile tanışmak için en ideal yaş kaçtır? Tüm bu soruların yanıtlarını ve daha fazlasını yazımızın devamında bulabilirsiniz. İşte o detaylar…

Çocuklar teknolojiyle ne zaman tanışması mantıklı

0-2 yaşta 0 ekran

Teknoloji ile erken yaşta tanışan çocukların sosyal gelişimleri olumsuz etkilenebilmektedir. Onların, daha izole oldukları, iletişime ve etkileşime daha kapalı oldukları gözlenmektedir. Dil gelişimi açısından değerlendirildiğinde, konuşma gecikmesi yaşadıkları, kelime hazinelerinin de daha az olduğu ortaya çıkmaktadır. Motor gelişim açısından ise görme problemleri yaşadıkları gözlenmektedir. 0-2 yaş aralığında çocukların ekran ile temasının hiç olmaması gerekmektedir. Hatta şöyle bir slogan bulunmaktadır: “0-2 yaşta 0 ekran.” 2 yaştan sonra günde 15 dakika, 3 yaştan sonra ise günde 30 dakika şeklinde bir düzenleme yapılmalıdır.

çocuklar ve teknoloji

çocuklar ve teknoloji

Çocukların 13 yaşından önce cep telefonları ve sosyal medya hesapları olmamalı

Çocuklar bildikleri ve maruz kaldıkları şeyleri talep etmektedir. Eğer çocuklar, anne babası aracılığıyla sosyal medyaya çok fazla maruz kaldıysa, bu alanı talep etmesi çok doğaldır. Çocukların 13 yaşından önce kendilerine ait cep telefonlarının ve kendilerine ait sosyal medya hesaplarının olması da doğru değildir. Özellikle çok küçük yaştaki çocuklar, anne babalarının davranışlarını çözümledikten sonra, anne babaları onlara tablet ya da telefon versin diye, onların onaylamadıkları davranışları yapmaktadır. Çünkü, çocuklar biliyor ki, eğer olumsuz davranışlar sergilerlerse, anneleri ve babaları onlara tablet ve telefon verecek.

Ayrıca sanal ortam çocuk istismarının en yoğun olduğu ortam olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocuklar teknolojiyle ne zaman tanışmalı? Çocuklar oyun oynarken ekranın yanında ve altında çıkan reklamların içeriği ya da oynadıkları oyunların içeriği, onların gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir. Çocukların yaşıtları ile oynadıkları oyunda iletişim var, etkileşim var, sıra bekleme, işbirliği, yardımlaşma gibi davranışlar var. Model alma yolu ile yaşıtlarından öğrendikleri davranış modelleri var. Ancak sanalda oynanan oyunlarda bunları bulabilmek pek mümkün olmamaktadır.

Aileler, tablet ve telefonla oynayan çocuklarını kontrol etmelidir

Anne ve babalar, çocuklarını teknolojik aletlerin olumsuz etkilerinden mutlaka korumalıdır. 2 yaşa kadar çocuklar ekrana hiçbir şekilde maruz kalmamalıdır. Ancak bu koruma izolasyona dönüşmemelidir. 2 yaşından sonra çocuk sınırlı sürelerde ekranı tanımalı ve yaşına uygun şeyler izlemelidir. Burada amaç; çocukları teknolojiden izole etmek değil, korumaktır. Çağımızın teknoloji çağı olduğunu düşündüğümüzde onları izole etmek de gelişimleri açısından doğru olmamaktadır. Aileler, çocuklarına tablet ve telefon ile oyun oynamada süre sınırlaması koymalıdır. Bu süre sınırlamasında anne babaların tutarlı ve kararlı olmaları da son derece önemlidir. Ailelerin, çocukları tablet ve telefonla oyun oynarken ne tür oyunlar oynadıklarını ve ne tür videolar izlediklerini kontrol etmelerinde de fayda bulunmaktadır.

Teknolojiyle erken yaşta tanışmanın zararları nelerdir?

Teknoloji ile çok erken yaşta tanışan çocuklarda hem psikolojik hem de fiziksel bazı olumsuz durumların yaşandığı gözlenmektedir. O olumsuz durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Çocuklarda el bileği sendromu sıklıkla yaşanmaktadır.
  • Çocukların boyun kaslarında tutulma yaşandığını görmekteyiz.
  • Ekrana sürekli bakan çocukların, gözlerinde yanma ve kızarıklık meydana gelmektedir.
  • Ayrıca çocukların uyku düzeni değişir ve gün içerisinde daha sinirli olurlar.
  • Gün boyu ekran karşısında olan çocukların çevresiyle olan ilişkilerinde de sürekli sıkıntılar yaşanır. Çocuklar teknolojiyle ne zaman tanışmalı? Bu çocukların, ilerleyen dönemlerde gerek aile içerisinde gerekse de sosyal çevresinde iletişim sıkıntısı çektiğine de şahit olmaktayız.