Cilt Lekeleri

08.06.2021
135
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Cilt Lekeleri
oy

Cilt Lekeleri Cilt lekeleri yaş, güneş ışını, çeşitli bulaşıcı deri hastalıkları, çevreden kaynaklı bulaşabilecek durumlar yüzünden deride oluşan kalıcı ya da geçici deformasyonların genel adıdır.

Cilt Lekelerinin Sebepleri Nelerdir?

Cilt lekelerinin doğal yollarla veyahut yapay yollarla da lekeler ile maruz kalabiliriz. Bunların çoğunluğu kişinin kendi bedenini ihmal etmesinden kaynaklanmaktadır. En sık görülen nedenleri şöyle sıralanabilir.

*Güneş Işınları

*Hormon Tedavileri

*Enfeksiyon ve genetik hastalıkları

*Yaşlanma

*Gebelik

*Yanlış kozmetik ürün kullanımı

*Epilasyon

*Akne ilaçları

*Solaryum

*Fazla sigara ve alkol tüketimi

Cilt Lekelerini Nasıl Önleriz?

Lekeleri önlemek için en etkili yöntemi bulmak, cildinizin neye duyarlı olduğu ile ilgilidir. Güneşe karşı hassas bir cildiniz varsa güneş kremleri ile koruyarak cilt lekelerinin oluşmasını engelleyebilirsiniz. Sigara ve alkol tüketiminiz fazla ise ve bıraktığınızda lekeleriniz azalırsa bu alışkanlıklardan kurtularak cilt lekelerinin önüne geçtiğinizin kanıtıdır. Solaryumdan uzak durarak veyahut hormon dengenizi düzenli tutarak, güneş ışığından koruyarak ve alışkanlıklarınızdan vazgeçerek ciltteki lekeleri önlemede başarılı olabilirsiniz. Hamilelik durumunuz ve kalıtsal faktörler de kaçınılmaz cilt lekelerine neden olur.

Cilt Lekelerinin Tedavileri Nelerdir?

Deri pigment bozukluklarının neden olduğu hastalıklar strese neden olabilir. Ayrıca anormal görünümlere de neden olabileceği için insanların yaşam standartlarını da etkileyebilir. Mevcut tedavi yöntemleri ve bu tedavi yöntemlerinde kullanılan yöntemlerin etkileri kişiye göre değişiklik gösterecektir. Aşırı lekelerin olduğu durumlarda çeşitli tedavi seçenekleri seçilebilir. Bu tedavilerden birincisi ise topikal tedavilerdir. Cilt Lekeleri Topikal tedavinin amacı, melanositlerin aktivitesini durdurarak ve melanin artışını engelleyerek lekeleri önlemektir. Enzim bu dönüşümü sağlar ve melanin üretimine katılır. Topikal tedavinin amacı, bu molekülleri durdurarak melanin üretimini durdurmaktır. Bir diğeri ise lazer ışın tedavisidir. Bu tedavide yoğun ışın demetlerinin melanin pigmenti üreten melanositleri hedef alır. Bu tedavi tek seansta etki göstermeyip birkaç seansta tamamlanmaktadır. Ayrıca limon maskesi, kil maskesi gibi doğal kürlerle de cildinizi koruma altına alabilirsiniz.

Cilt Lekelerinin Tedavi Edilmemesi Durumunda Olabilecekler

Derideki lekeler genellikle bir hastalık belirtisi değildir. Faktörler giderildikten sonra lekeler kaybolur. Lekeler dış görünümü bozmasından kaynaklı kişinin sosyal yaşamını etkileyerek strese neden olur. Ayrıca Cilt lekeleri tedavi edilmezse büyüyerek kalıcı ve kronik hale gelerek dış görünümlerinden dolayı kişinin tüm sosyal hayatını etkiler. Tedavi edilmeyen cilt lekeleri uzun vadede farklı bir kozmetik görünümde cilt kanserine de neden olabilir. Cilt Lekeleri Çoğu hastalık belirtisi olmasa da bazı durumlarda bir hastalığın sonucu olarak ortaya çıkabilir. Tedavi gerektiren durumlar tedavi edildiğinde ise ciltteki lekeler kaybolur.