Çevre Kirliliği Oluşumu

23.10.2021
34
Okuma Süresi: 5 dakika
A+
A-
Çevre Kirliliği Oluşumu
5/5 - (1 oy)

Çevre Kirliliği Oluşumu Günümüzde büyük bir sorun haline gelen çevre kirliliği hiç şüphesiz biz insanlardan kaynaklıdır. Her gün evde biriken çöplerden tutun da sokaklarda yere fırlatıp gittiğimiz çöpler hep insan kaynaklıdır.

Bu durum biz insanoğlu için fütursuzca gerçekleştirilse de aslında bize büyük zararlar vererek geri döner. Özellikle sulak alanlara çöp boşaltımı, hepimizin hayatta kalmak için içmek zorunda olduğu içme sularına ciddi oranda zarar verir. Bu yüzden son yıllarda küreselleşme ile birlikte önemli sayıda göl, baraj, nehir ve çay gibi su kaynakları tarihe karıştı. Ve karışıp yok olmaya devam ediyor.

Çevre Kirliliği ve Oluşumu

Neyse ki ülkeler bu tip vakaları azaltmak ve mümkün mertebe yok etmek için yeni yöntemler geliştirmeye başladılar. Örneğin sokaklara farklı işlevlerde kullanılmak ve geri dönüşüm sağlamak ereğiyle çöp kutuları kendi içinde bölümlere ayrıldı: Plastik, cam ve kâğıt bölümü gibi. Bu tür güzel ve pratik eylemler hem çevremiz için hem de biz insanoğlu için muhakkak büyük faydalar sağlayacaktır.

Çöpler geri dönüşüm ile topluma kazandırılması haricinde aynı zamanda su, elektrik ve yol olarak da topluma hizmet edebilir. Çevre Kirliliği Oluşumu Ülkemizde bazı kesimlerde bu uygulanıyor ve oldukçada verim alınıyor. En belirgin Bolu’da uygulanan bu yöntemler hepimizi daha temiz bir gelecek için umut vaat ediyor. Örneğin Bolu’da normalde çöplerin suyu yer altı sularına karışıp oradan da içme suyuna gidiyordu; fakat son yıllarda yaptıkları modern atık tesisleri ile çöp sularıyla yer altı sularının birbirine karışması engellendi. Tesislerindeki devasa çöp ayrıştırma sistemleri ile çöplerden elektrik enerjisi bile üretebiliyorlar. Bu güzel gelişmenin tek üzücü tarafı ülkemizde sadece Bolu’da gözükmesi. Umarız ilerleyen yıllarda bu tür yenilikçi gelişmeleri her yerde görebiliriz.

Çevre Kirliliği Oluşumunu Önleme

Bir de çevre kirliliğini önlemede ve topluma geri kazandırmak amacıyla geri dönüşüm kutuları türedi son yıllarda. Çok büyük fayda sağlayan bu geri dönüşüm kutuları, içlerine atılan çöpleri gideceği yerlerde kendi alt bölümlerine ayrılır ve sonra cam, plastik gibi ve daha çok fazla atık eritme veya parçalama gibi işlemlerle topluma yeniden kazandırılır. Böylelikle büyük bir israftan kaçınılmış olur.

Bana kalırsa bunca önlemi almaktan daha öncelikli yapılması gereken bir şey var: o da eğitim. Eğitimsizlik, bir konudaki bilinçsizlik ve cehalet; biz insanları çevre kirliliğini yok edebilmek için ne kadar çok mücadele edilirse edilsin her zaman bu saydığım faktörler bizi hep normalden bir adım geride taşıyacak. Bunlar önümüzde aşılması gereken birer engeldir ve bu engelleri ortadan kaldırmak için de elimizden geldiğince insanları okumaya, öğrenmeye ve sorgulamaya teşvik etmeliyiz. Eminim ki eğitim seviyesi arttıkça yerlerde gördüğümüz muz kabukları da o kadar azalacaktır.

Sonuç olarak çevre kirliliği biz insanlardan kaynaklıdır ve bu oluşum yıldan yıla hızla artmaktadır. Fakat şu unutulmamalıdır ki bu oluşumu yok etmek yine insanoğlunun elindedir. Çevre Kirliliği Oluşumu Yüzyıllardır yaptığımız ağaç dikme ve toprağın bereketini arttırmak için verdiğimiz çabalar da göz ardı edilmemelidir. Demem o ki insanoğlu yalnızca kötü şeyler yaparak doğaya zarar vermez, aynı zamanda o onu ortadan kaldırmaya güce muktedir olan kimse olarak da göze girer. Topraktan aldığımız ve ona verdiğimiz zararın bedelini ödemek için hala vakit var.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.