Burun Kanaması Nedir? Neden Olur? Nasıl Durdurulur?
Burun kanaması günümüzde sıklıkla rastlanan bir durumdur. Genellikle korkulacak bir yanı olmamakla birlikte bazı durumlarda bir hekime başvurmak en iyi yol olabilmektedir. Burun kanaması neden olur? Ve burun kanamasına ne iyi gelir? Gibi sorulara yanıt arıyorsanız makaleye göz atabilirsiniz.
Yazı İçeriği
Burun Kanaması Nedir?
Burun kanaması tıptaki adıyla epistaksis toplumun çoğunluk bir kısmında görülmektedir. Ve genellikle korkulacak bir yanı yoktur. Burun kanamaları ikiye ayrılır; ön burun kanamaları ve arka burun kanamaları. Burun Kanaması Nedir? Neden Olur? Nasıl Durdurulur? Ön burun kanamaları burnun ön kısmında yer alan kılcal damarlarda meydana gelen genellikle fiziksel nedenlerden kaynaklanan ve tedavisi çok kolay olan burun kanamalarıdır. Arka burun kanamaları ise burnu besleyen damarlarda meydana gelip daha tehlikeli olmaktadır.Burun kanaması genellikle çocuklar ve yaşlılarda olmak üzere toplumun çoğunluğunda görülmektedir.
Burun Kanaması Neden Olur?
Burun kanamalarının nedenlerini genel olarak ikiye ayırabiliriz. Bunlar; Fiziksel yani lokal etkenler diğeri ise sistematik nedenlerdir.
Fiziksel Nedenler
Fiziksel nedenler burun kanamalarının başlıca sebeplerindendir. Buruna gelebilecek sert bir darbe, kuvvetli şekilde burun karıştırma, küçük çocuklarda sıklıkla görülen buruna yabancı ve kesici bir madde sokma, sinüzit, kuvvetli şekilde burun sümkürme; alerjik nedenler, bazı burun spreyleri ve kimyasal hava solunumu fiziksel nedenlere örnek olarak verilebilir.
Sistematik Nedenler
Genellikle yaşla birlikte gelen hastalıklardan dolayı yaşlı kesimde daha sık rastlanan sistematik nedenler tansiyon, kalp ve damar rahatsızlıkları, vitamin eksiklikleri ve karaciğer rahatsızlıkları, burun ve geniz kanserleri, gebelik gibi nedenlerden oluşmaktadır. Uzmanlarında açıklamasıyla sistematik burun kanamaları genellikle yaşlılarda ve soğuk havalarda gözlemlenmektedir.
Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?
Burun kanamalarını durdurmada sanılanın aksine burnu kanayan kişi kafasını yukarı kaldırmamalıdır bu hareket son derece tehlikelidir çünkü dışarı çıkması gereken kan yukarı doğru bakıldığında genze gidebilir ve çok daha tehlikeli sonuçlara yol açabilir
Öncelikle burnu kanayan kişi burun deliklerine kuvvetlice baskı yapmalı ve başını biraz öne eğmelidir bu baskıyı yaklaşık 10 dakika boyunca sürdürmelidir. Buruna; bir poşete veya havluya sarılmış buz uygulanması da başka bir yöntemdir. 10 dakikalık süreç sonrasında eğer kanama durmuşsa kanamanın tekrarlanmaması için belirli bir süre sert bir şekilde burun sümkürülmemeli, kuvvetli hapşırmalardan kaçınılmalıdır.
Eğer buruna uygulanan baskı sonuç vermezse ve kanama halen devam ediyorsa buruna pamuk ile tampon yapmak son derece tehlikeli bir eylemdir. Burun Kanaması Nedir? Burun Kanaması Neden Olur? Burun Kanaması Nasıl Durdurulur? Dışarı çıkacak kanı içerde tutarak daha tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Kanama durmadığı durumlarda acilen bir Kulak Burun Boğaz doktoruyla görüşülmelidir.