Bilgisayarımızın Güvenliğini Nasıl Sağlarız?

23.10.2021
47
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Bilgisayarımızın Güvenliğini Nasıl Sağlarız?
oy

Bilgisayarımızın Güvenliğini Nasıl Sağlarız? Bilgisayarın güvenliği bir çok noktadan oluşuyor, bunlar fiziksel önlemler ve tabii ki virüs ve casus yazılımlara karşı alacağımız önlemler olarak ayrılıyor. Bilgisayarımızın güvenliğini nasıl sağlarız sorusu teknolojinin bu kadar hızlı bir şekilde hayatımıza girmesi ile arttı.

Bilgisayarımızın Güvenliğini Nasıl Sağlayabiliriz

Artık bilgisayarlar bir eğlence aracı olmaktan öte banka bilgilerimizden sosyal medya hesaplarımıza, notlarımızdan, takvimlerimize bir çok bilgimizi barındıran bir cihaz haline gelmiş durumdalar. Bu kadar verimiz barındıran bir cihazında güvende olmasını doğal olarak istiyoruz. Bilgisayarımızın Güvenliğini Nasıl Sağlarız? Peki güvende kalması için neler yapabiliriz?

Fiziksel Güvenliğini Sağlamak

  1. Bilgisayarınız masaüstü bir bilgisayar ise darbelere karşı özellikle kasasını koruyun. Bilgisayar çalışırken gelecek bir darbe HDD’nizin bozulmasına neden olabilir.
  2. Hırsızlıklara karşı önlem almak için kensington kilidi olan cihazları tercih edebilirsiniz. Kensington kilidi ile cihazınızı fiziki olarak bağlayabilir ve hırsızların önüne geçebilirsiniz.
  3. HDD’nizin veya SSD’nizin bozulmasına karşı mutlaka harici bir diske veya bir nas cihazına yedek alın. Aksi halde bu tür donanımlar bozulduğunda veri kaybı yaşayabilirsiniz.
  4. Bilgisayarınızın bakımlarını (özellikle işlemci fanı temizliği ve termal macun değişikliğini) mutlaka yaptırın.
  5. Hard Diskinizden aşırı bir ses geliyorsa veya kafa atma sesi dediğimiz “tık, tık” sesleri geliyorsa derhal verilerinizi yedekleyin ve diski kullanmayı bırakın.

Veri Güvenliğini Sağlamak

  1. Mutlaka internet sitelerinde kullandığınız şifreleri farklı seçin. Özellikel banka ve sosyal medya uygulamaları gibi önemli bilgilerinizi barındıran sitelerde farklı şifreler kullanın.
  2. Şifrelerinizi en geç 6 ayda bir değiştirin. Şifreniz veya e-postanız bir site veya uygulama üzerinden sızdırıldı ise mutlaka bu şifreyi kullandığınız diğer yerlerdeki şifrelerinizi de değiştirin. Mümkün ise e-posta adresini de bir daha kullanmayın.
  3. E-postanıza veya sosyal medya üzerinden özel mesaj yolu ile gelen iletilerde bilmediğiniz linklere tıklamayın, bu tür ortamlarda şifrelerinizi veya özel verilerinizi paylaşmayın, linklere tıklarsanız gittiğiniz sitelerde özel bilgilerinizi girmeyin.
  4. Bilgisayarınızı mutlaka şifreleyin. Windows veya Linux hangi işletim sistemini kullanıyorsanız mutlaka şifre koyun, şifresiz olarak veya otomatik oturum açma seçeneği ile kullanmayın.
  5. İnternette bilmediğiniz sitelerde dolaşmayın, bu tür siteler üzerinden dosyalar indirmeyin.
  6. Crack, warez gibi paylaşımlardan mutlaka uzak durun.
  7. Antivirüs kullanın, Windows Defender hizmetini mutlaka açık bırakın. Bunları kapatmanızı isteyen programlara aldırış etmeyin ve bu tür programları kullanmayın.

 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.