Adet Hesaplama

22.04.2022
38
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Adet Hesaplama
oy

Adet Hesaplama Ergenliğe girilen ilk genç kızlık zamanından, menopoza kadar olan süre içerisinde, kadınlar her ay, adet adı verilen bir döngü yaşarlar. Hormonların düzenli olarak çalıştığını gösteren ve kadın vücudunu üremeye hazırlayan adet döngüsü, çeşitli nedenlerden dolayı aksayabilir. Her kadın eşsizdir, bu sebeple her kadının adet döngüsü farklıdır. Ortalama olarak 21 ile 35 günde bir, 3 ile 7 gün arası süren bir adet döngüsü normal sayılmaktadır. Eğer adet döngünüz 35 günü aşmışsa veya 7 günü geçiyorsa bu anormal olarak adlandırılır.

Adet Hesaplama

Doğum kontrolü yapmak isteyen veya çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar, adet takvimi kullanmalıdırlar. Yumurtlama dönemi, hamile kalmak isteyen kadınlar için en uygun dönemdir ve adet döngüsü 28 günde bir olan kadınlarda adet başlamadan önceki 14.gün olarak hesaplanır. Adet Döngüsü Adet hesaplama için takvim kullanılırsa, yumurtlama günü ve adet düzeni daha kolay takip edilebilir. Son zamanlarda kadınların, adet döngüsüne daha çok ilgi çekerek bunun normalliği üzerine vurgu yapmalarından dolayı, adet takvimi adı altında birçok takvim uygulama ve web sitesi yapılmıştır.

Adet Döngüsü

Adet hesaplama için bu uygulamalar ve web siteleri oldukça kullanışlıdır. Elbette adet döngüsü, her kadının yaşı, kilosu, ruh sağlığı, beden sağlığı ve çevresel faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Hatta hava şartlarına bağlı olarak, adet döngüsünde birkaç gün gecikme gerçekleşebileceği gibi, yine birkaç gün erken başlayabilir.

Adet Öncesi Sendromu

Her ay, ortalama 28 günde bir tekrarlanan ve 3 ile 7 gün arası süren adet döngüsü, öncesinde yaşanan küçük ruhsal ve fiziksel değişikliklerle de anlaşılabilir. Adet döngüsü gerçekleşmeden hemen önce vücutta ödemler oluşabilir ve şiddetli bir karın ağrısı buna eşlik edebilir. Adet Hesaplama Bazı kadınlar bunları çok hafif olarak atlatsa da, ciddi anlamda günlük hayatı zorlaştıran durumlar da ortaya çıkabilir. Ruhsal olarak çok gergin ve sinirli hissedilebilir. Bütün bunlar da adet hesaplamada bir araç olarak kullanılabilir.

Bu semptomların görülmesinden 1 ile 7 gün sonrasında adet döngüsü başlamış olur. Bu semptomlar, adet döngüsü boyunca devam edebilir. Hatta adet döngüsü sonlandıktan bir hafta sonrasına kadar sürebilir. Ergenlikten menopoza kadar uzanan bu süreç içerisinde gerçekleşen her olağandışı bir döngüde mutlaka ilgili birim doktoruna başvurulmalıdır.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.